Faalangst

Faalangst de baas!!

We voelen allemaal wel in meer of minder mate spanning als we een sportwedstrijd hebben, een toets of cito of examen moeten maken, een presentatie moeten houden of als we in een groep een vraag stellen of een opmerking willen maken. Als sprake is van “gezonde” spanning, helpt ons dat om een betere prestatie neer te zetten. Wat “gezonde” spanning is, is voor iedereen anders. 

resultaat versus spanningAls de spanning zo groot wordt dat je niet meer kunt laten zien wat je eigenlijk kunt, spreek je van faalangst.

 

 

 

Iedereen is anders en dat merk je ook als het gaat om faalangst. Het moment waarop je er last van hebt, kan verschillen. De een heeft het alleen bij Engels of rekenen, bij de ander steekt het de kop op bij gymnastiek en soms komt het naar voren bij alle vakken. Sommige kinderen en jongeren durven geen vragen in de klas te stellen of een opmerking te maken tijdens een discussie met vrienden en er zijn mensen (ook volwassenen) die nachten niet slapen, omdat ze een presentatie moeten houden. Ook de manier waarop het zich uit is verschillend. De een wordt heel druk en blijft maar kletsen, ook als dat niet de bedoeling is, de ander wordt heel stil. Iemand krijgt een heel rood hoofd en zweet handen, waar een ander wit wegtrekt.

Mensen met ADHD, Autisme en Dyslexie hebben vaker dan gemiddeld last van faalangst. Meestal wordt dit veroorzaakt door het niet kunnen voldoen aan eigen en andermans verwachtingen. 

 Bij het Luisterrijk werk ik met aanpak waarbij verschillende vlakken van het brein worden aangesproken. Zo werken we cognitief (het mensenbrein) als we onderzoeken wat er chemisch gezien gebeurd als je ergens bang voor bent, gaan we met reflexintegratie en oefeningen aan de slag om je meer baas te laten voelen in je eigen lijf (reptielenbrein) en werken we bijvoorbeeld ook met essentiële oliën (zoogdierenbrein). De Mindliftlearningmethode gebruiken we om stappen voorwaarts te kunnen zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul het juiste antwoord in *